Ce inseamna handmade?

Eu ma gandeam deunazi la ce inseamna lucrat manual si am gasit trei cai in handmade:
- bricolajul
- artizanatul

- arta

Bricolajul este, conform DEX, practicarea mai multor meserii marunte, mestesuguri, in special in gospodarie. Bricolajul se refera la renovarea casei fara ajutorul specialistilor, la realizarea de diverse decoratiuni si lucruri utile in casa, vopsire, etc, dar si la realizarea de accesorii si obiecte decorative pentru om si utile pentru acesta (cum sunt bijuteriile, accesoriile-brose, genti, curele-, recodnitionarile de piese de imbracaminte sau decoratiuni, felicitarile, martisoarele, imprimarea tricourilor si a materialelor textile, prelucrarea materialelor textile- croitorie, croset, tricot, broderie,- etc). In general se folosesc prefabricate sau se recicleaza.
Bricolajul este curs in cadrul Facultatii de Arhitectura, dar si curs profesional (care din lipsa de doritori, nu este sustinut) la Universitatea Populara Dalles .

Artizanatul, conform DEX, este mestesugul practicat cu arta (mestesugurile sunt, dar nu se limiteaza la, cele exemplificate mai sus, pentru bricolaj).
Un mestesugar este acela care pe langa talent are si calificare in practicarea mestesugului (nu diploma neaparat), are acele calitati necesare insusite si este un fel de expert, este meserias, mai pe romaneste. De multe ori, materialele sunt prelucrate de artizan sau sunt prefabricate intr-o masura mai mica.
In plus, a practica mestesugul cu arta necesita cunostinte de arta, estetica, culoare, semnficatie, asta este clar. Pe langa profesionalism, ai nevoie si de simt estetic profund. Pentru ca deja, duci mestesugul catre arta. Fie ea o arta moderna, fie traditionala. Practic, obiectul respectiv, nu are doar utilitate , are si semnificatie si functie estetica.

Apoi avem, clasificare dintre artele vizuale (caci ele ne intereseaza):
-artele plastice (pictura, sculptura, desen, gravura)
-artele decorative aplicate(tapiseria, broderia, imprimeul, goblenul, artele ceramice, crosetul, croitoria etc)  - cunoscute sub numele de lucru manual

Problema handmade-ului este mult mai complexa decat daca e facut sau nu in totalitate de mana mea... de ce si cate masini, unelte si masini unelte ma folosesc...



Bricolaj pot face mai multi oameni decat cei care fac artizanat si si mai putini cei care fac arta :)

Apoi, arta are si un rol terapeutic, fiind un mod de exprimare a fiintei, de eliberare, de dezvaluire, de asumare de riscuri! Creatia innobileaza munca! Confera incredere, viziune, pasiune, introspectie, traire!

Unul din motto-urile dupa care ma ghidez este :
" Fine art is that in which the hand[bricolaj], the head[artizanat] and the heart[arta] of man go together!" (John Ruskin) Eu le spun cei 3 H ;)





Andra
BijouxDeMonAnge

2 comentarii:

  1. Foarte interesanta postare! Imi place mult si motto-ul :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca iti place!

    E motto-ul meu! de cand l-am descoperit, e singurul care ma multumeste pe deplin in ceea ce fac :)

    RăspundețiȘtergere